zondag 25 januari 2009

Depressies ook behandelen met omega-3 vetzuren


Dokter Jean Michel Lecerf is een voedingsdeskundige van het Franse Pasteur Instituut.

In een artikel dat verscheen in het Parijse boulevardblad Paris Match levert hij het bewijs dat omega-vetzuren een zeer belangrijke bijdrage kunnen leveren in het behandelen van depressieve toestanden.

Zijn visie wordt door tal van studies ondersteund (1,2) . "Mensen die depressief zijn hebben een tekort aan omega-3 vetzuren. Steeds meer artsen stellen deze diagnose na een uitgebreid bloedonderzoek. De medische wereld geeft ook toe dat sommige ziektebeelden kunnen ontstaan door voedingstekorten."

Wetenschappers gaven aan depressieve mensen 1 tot 9 gram omega-3 vetzuren en de gebruikelijke antidepressiva. Een controlegroep kreeg enkel de klassieke medicijnen, die voor het behandelen van depressies worden gebruikt. Het eindresultaat was duidelijk. De groep die behalve de antidepressiva, ook de omega-3 vetzuren had ingenomen, kreeg snel een veel betere levenskwaliteit.

Bronnen:
1. Su KP, Huang SY et al. Omega-3 fatty acids for major depressive disorder during pregnancy: results from a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. J Clin Psychiatry. 2008 Apr;69(4):644-51.
2. Jazayeri S, Tehrani-Doost M et al. Comparison of therapeutic effects of omega-3 fatty acid eicosapentaenoic acid and fluoxetine, separately and in combination, in major depressive disorder. Aust N Z J Psychiatry. 2008 Mar;42(3):192-8.

Bron: ABC Gezondheid

zondag 18 januari 2009

Rokers ondervinden meer slaapproblemen

Mannen en vrouwen die roken hebben veel meer slaapproblemen dan personen die nooit met nicotine in aanraking komen. Dit fenomeen wordt aangetoond in een nieuwe Amerikaanse studie. De grote schuldige voor dit probleem is de nicotine zelf.

Wetenschappers, die verbonden zijn aan de John Hopkins universiteit in Baltimore (V.S.), volgden veertig rokers en evenveel niet-rokers. Ze ondervroegen hen over de kwaliteit van hun slaap. Bijna een kwart van de rokers had klachten met betrekking tot de kwaliteit van de nachtrust. Bij niet-rokers bedroeg dit cijfer amper vijf procent.

Om de oorzaak te ontdekken werden alle deelnemers gedurende enkele nachten in een slaaplaboratorium gevolgd. Een elektro-encefalogram (EEG) controleerde o.a. de hersenactiviteit. Uit het onderzoek bleek dat rokers veel meer tijd nodig hadden om in te slapen en dat de duur van de diepe, herstellende rust veel korter was dan bij niet-rokers. De onderzoekers geven nicotine de schuld van dit probleem.

Nicotine werkt stimulerend en verlengt de inslaaptijd, maar verstoort tevens de kwaliteit van de herstellende nachtrust.
Het advies is dan ook om te stoppen met roken. Een goede ondersteuning hierbij is Fumexit.

Artroseklachten verminderen. Hoe doe je dat?

Veel mensen met artrose vragen zich af hoe zij klachten kunnen verminderen.
Beweging is natuurlijk sowieso belangrijk. Ook kunt u daarmee het terugkomen of verergeren van de pijn helpen voorkómen. Een gewricht met daaromheen geoefende spieren, kan meer verdragen en doet minder pijn.

Als het lastig wordt bepaalde bewegingen uit te voeren, kan fysiotherapie helpen. Oefeningen voor de spieren rond het pijnlijke of stijve gewricht kunnen de klachten verminderen. De fysiotherapeut leert u oefeningen die u ook thuis kunt doen.

Wanneer u veel pijn heeft, kunt u het gewricht tijdelijk enigszins ontzien. Zorg er in zo'n rustperiode voor dat u het gevoelige gewricht regelmatig beweegt.

Het aanbrengen van koude of warme kompressen kan soms wat verlichting geven. Zodra het iets beter gaat, moet u proberen uw dagelijkse bezigheden weer op te pakken.

Bij artrose van de heup of knie kan een wandelstok uitkomst bieden. Bij overgewicht helpt afvallen de heup- en kniegewrichten te ontlasten.

Soms kan het nodig zijn van hobby of beroep te veranderen om het pijnlijke gewricht te ontlasten. Medicijnen kunnen artrose niet genezen, maar wel de pijn verminderen.

Uit wetenschappelijk studies blijkt dat natuurlijke middelen de ongemakken die door artrose ontstaan kunnen verminderen. Voorbeelden hiervan zijn glucosamine, chondroïtine en msn. Maar ook geneeskrachtige planten als duivelsklauw, zwarte aalbes, schietwilg en bamboe, alsmede bepaalde vitaminen en spoorelementen goede diensten bewijzen. Belangrijk is het om van al deze componenten gelijktijdig gebruik te maken.

In Glucobell van Fytobell zijn ze in een zodanige verhouding met elkaar samengevoegd dat zij elkaar wederzijds versterken. Na geruime tijd gebruik merkt u een merkbaar verschil. De soepelheid van de gewrichten neemt toe, waardoor ook de pijn vermindert.

Visolie net zo goed als cholesterolverlager

Volgens Italiaans onderzoek hebben mensen met chronisch hartfalen net zo veel baat bij het slikken van goedkope capsules visolie als bij het gebruik van cholesterolverlagers. Ruim zevenduizend hartpatiënten werden gedurende vier jaar gevolgd.

De helft van hen kreeg gedurende deze periode capsules visolie en de andere helft een niet-werkzaam middel (placebo).

Na vier jaar waren 1981 mensen uit de eerste groep overleden ten gevolge van hun hartfalen, tegenover 2289 uit de placebogroep.In diezelfde periode liep een vergelijkbaar onderzoek naar cholesterolverlagers.

Het aantal sterfgevallen bij mensen die capsules visolie gebruikten bleek even hoog te liggen als onder mensen die cholesterolverlagers gebruikten.

Bron: Consumed