zaterdag 5 januari 2008

Een belaste lever en een opgeblazen gevoel?




Brits en Gents onderzoek prijst nut van Mariadistel

Eten is niet enkel noodzakelijk voor de gezondheid, maar tegelijk ook een aangename bezigheid. Het prettige karakter wordt nog verhoogd door het tijdstip van het jaar en de omstandigheden: vrienden, feestelijke tafel, speciale menu’s, ongewone recepten. Dat heeft ook zijn schaduwkant: het aantal indigesties, misselijkheid en zelfs ernstige ziekten vermeerdert navenant.

In deze periode van het jaar wordt vaak op ongewone wijze gekookt en voedsel gebruikt waar men niet mee vertrouwd is. Ofwel worden de porties en de combinaties op een niet gebruikelijke manier opgedreven. Met andere woorden: na kerst en nieuwjaar weten artsen niet waar eerst te beginnen. Door dit alles ontstaan echte feestziekten, plus de klassieke kwalen die samen gaan met uitbundig feestvieren en bovenmatig drinken in deze periode van het jaar. Lever- en maagaandoeningen, diarree, hoofdpijn, kater.
Het probleem is dat de pancreas, niet zoveel verschillende enzymen tegelijkertijd kan afscheiden. Het gevolg is gisting en... rotting. Ook de lever kan die giftige cocktail niet helemaal de baas. Onwelriekende darmgassen zijn een teken dat er iets aan de hand is, er moet dringend ingegrepen worden, anders komen toxines via de beschadigde darmwand in de bloedsomloop terecht en vergiftigt het lichaam zichzelf. Bij disbacterie gaan slechte bacteriën woekeren in de darmen wat een goed verteringsproces verhindert. Dat leidt tot het leaky gut syndroom. Toxische moleculen beschadigen het darmslijmvlies en belasten de lever. Normaal komen die toxines in de lever terecht waar ze via intermediaire metabolieten worden omgezet in uit te scheiden derivaten. Maar in deze periode is de lever daar niet altijd tegen opgewassen.

Feestmaag en feestlever
Maag, lever en pancreas krijgen het hard te verduren.
Professor Armand Christophe, endocrinoloog en bioloog aan de Gentse universiteit, pleit met gezond enthousiasme voor gezonde voeding. Zo kan veel onheil worden voorkomen. Maar hij deed wel dubbel blindproeven met detoxificerende antioxidanten en kwam tot opvallende resultaten, zo vertelde hij op een congres over kanker en preventie. Hij stelde bijvoorbeeld bij patiënten die Mariadistel namen een opvallende verbetering van de levercellen vast. Het herstel was spectaculair. Een leverdetoxifikatie bekomt men vooral door gereduceerd glutathion 500 m/dag. Ook met Silymarinum 280mg/dag, een extract uit de Mariadistel, dat bijzonder gunstig werkt op de regenerering of herstel van de levercellen,

Gezonde voeding
Een andere studie komt uit Albanië, het armste land van Europa. De Albanezen hebben bewezen dat de mediterrane manier van eten - een dieet rijk aan olijfolie, fruit en groeten - heel positieve gevolgen heeft op lange termijn. Ondanks de vele ontberingen tijdens de kindertijd leven de inwoners van Albanië gemiddeld veel langer. Uit de studie van Dr. Arjan Gjonca van de Londense school voor Politieke en Economische Wetenschappen en Dr. Martin Bobak, verbonden aan een Londense universiteit, blijkt dat hoewel het sterftecijfer bij Albanese kinderen heel hoog ligt, de gemiddelde levensverwachtingen van inwoners die de grens van 15 jaar overschrijden, het hoogste is van heel Europa. Dr. Gjonca en Dr. Bobak zijn er van overtuigd dat de lange levensduurte van deze bevolking in hun voedingspatroon en levensgewoonten ligt. Uit het rapport blijkt dat de vleesconsumptie in Albanië zeer laag is en dat groenten, granen en koolhydraten even vaak op het menu staan als in de andere Middellandse Zee-landen. Met andere woorden, ze zijn minder belastend voor de lever en voor de bloedvaten. Het gezond houden van onze lever en spijsverteringsorganen kan ook in deze periode van het jaar voorop staan en een hulpje verdragen.
Er zijn veel natuurlijke producten die de lever en gal helpen hun werk te doen. Producten op basis van onder andere Mariadistel (Sylibum marianum, voorheen Carduus marianus genoemd), artisjok (Cynara scolymus), paardebloem (Taraxacum officinale) en pepermunt (Mentha x piperita). Combinaties van deze planten, zoals bijvoorbeeld in Cardubell, geven vaak verrassende resultaten. Ze worden gebruikt ter ondersteuning van de lever- en galfunctie en bij een opgeblazen gevoel na het eten. Zo’n middel helpt een gezonde spijsvertering te behouden en ondersteunt onder andere de vetvertering.
Ook zijn er planten die op de lever en gal werken welke vanwege hun mate van giftigheid enkel in de homeopathie worden gebruikt, zoals Chelidonium majus (stinkende gouwe) in bijvoorbeeld Chelidonium D6 en Lycopodium clavatum (wolfsklauw) in bijvoorbeeld Lycopodium D3. Vanwege hun specifieke toepassing is het meestal raadzaam om een homeopathisch arts te raadplegen.