vrijdag 13 februari 2009

"Wie slecht slaapt heeft slechter geheugen"



Onderzoek aan Luikse universiteit bevestigt:


„Wie slecht slaapt heeft slechter geheugen”


Slaap is erg belangrijk voor ons geestelijk en fysieke welzijn. Wie slecht slaapt voelt zich minder fit en presteert slechter. De kwaliteit van het geheugen en het concentratievermogen zijn daardoor ook een stuk lager. Onderzoek aan de universiteit van Luik heeft dat bevestigd. Ze vergeleken de hersenfunctie van mensen die goed hadden geslapen en van mensen die slaaptekort hadden.

Men stelde vast dat de hersenen zich tijdens de normale gezonde slaap weer kunnen opladen, zodat ze ’s morgens weer over de volle capaciteit beschikken om het lichaam naar behoren te laten functioneren. De artsen die het onderzoek uitvoerden, vergeleken twee groepen patiënten. Er namen meer dan 20 patiënten deel aan het experiment. Na een nachtje slaap of gebrek aan slaap werd de hersenactiviteit bij de proefpersonen gemeten door middel van magnetische resonantie. De proefpersonen werden na een paar nachten van groep gewisseld, zodat de vergelijking kon worden gemaakt met de periode dat ze genoeg of onvoldoende slaap hadden gehad. Uit metingen bleek dat personen die goed hadden geslapen of zij die minder goed of te weinig hadden geslapen, verschillende delen van de hersenen gebruikten. Bij de slechtslapers verliepen de automatische activiteiten minder goed. Daardoor werd nogmaals bewezen dat tijdens de slaap de informatie van overdag wordt opgeslagen. Het geheugen en automatische functies verlopen meetbaar minder goed door gebrekkige, slechte of onvoldoende slaap. Kunstmatige slaapmiddelen verbeteren de kwaliteit nauwelijks.
De resultaten van dit onderzoek werden op een bijeenkomst van artsen van de „Organization for Human Brain Mapping” in het Canadese Toronto voorgesteld. Niets kan de natuurlijke slaap vervangen en die is ook broodnodig om elke dag fit en creatief te blijven, over een goed geheugen te beschikken en automatische functies feilloos te kunnen afwerken.
Er zijn veel middelen die helpen om de slaap te kunnen vatten. Zo zijn er bekende namen zoals Valdispert, Vitotaal, Kneipp Welterusten, Escholcin van Fytobell, Bional Nachtrust en Slaapformule van Bloem. Escholcin is genoemd naar Eschscholtzia californica, goudpapaver of 'slaapmutsje' geheten. Die plant heeft een licht narcotisch effect dat het inslapen en doorslapen bevordert. De effecten op slapen worden versterkt als je deze plant combineert met andere planten die beroemd zijn vanwege hun invloed op het slaapproces, zoals linde, meliise, passiflora en boldo. Door ze in de juiste verhouding te mengen, zoals bijvoorbeeld in Escholcin, versterken de planten elkaar wederzijds, met een krachtig effect op inslapen en doorslapen.

vrijdag 6 februari 2009

Probiotica kan ook nierstenen helpen voorkomen

Nieuwe studie van urologen in Boston

Professoren van de universiteit van Boston in de USA hebben recent ontdekt dat ook patiënten met nierstenen zeker gebaat zijn met probiotica. Voor sommigen zijn steeds weerkerende niersteenproblemen een levenslange kwelling. Hun onderzoek over de rol van probiotica brengt hoop voor deze mensen.
Men heeft ondervonden dat mensen die van nature drager zijn van de Oxalobacter formigenus 70 percent minder kans hebben niersteenproblemen te ontwikkelen. Aan de universiteit van Boston in de USA heeft men proeven gedaan door mensen probiotica te geven waarin deze bacterie opgenomen is. De studie stond te lezen in de uitgave van de Amerikaanse vereniging van nefrologen (nierspecialisten).

Ruim 80 percent van de nierstenen zijn opgebouwd uit calcium-oxalaat. Probiotica met oxalobacter bacteriën kunnen deze stenen desintegreren of vernietigen. Oxalaat is niet bestand tegen deze probiotica die de meeste mensen van nature in zich dragen. Aan de universiteit van Boston werden 247 patiënten die geregeld last hadden van oxalaat stenen vergeleken met 259 mensen die geen last hadden. Daaruit bleek dat in de groep met nierstenen slechts 17 percent voldoende probiotica hadden, tegenover bijna 40 percent in de „gezonde” groep.

Hulp van probiotica
Professor David Kaufman zei dat deze vaststellingen hoopgevend waren voor de toekomstige behandeling van niersteenpatiënten. Door het toedienen van probiotica met oxalobacter zullen heel wat problemen kunnen voorkomen worden. Volgens Dr. Derek Machin, de directeur van het nierhospitaal aan de universiteit van Boston, sprak van een doorbraak, omdat voor bepaalde mensen de nierstenen anders een levenslang probleem kunnen vormen. Hij zei wel dat grote nierstenen gewoonlijk met schokgolven kunnen worden behandeld, maar dat was lang geen afdoende behandeling voor iedereen. Van zodra een niersteen in de urinebuis belandt, kan dit een geweldig pijnlijke zaak worden, zei hij en de schokgolftherapie breekt een grote steen soms uiteen in kleinere steentjes, waardoor het uitdrijven nog pijnlijker kan zijn dan tevoren. Volgens de doktoren is nog heel wat researchwerk te doen, maar het gebruik van probiotica is beslist een hoopgevende richting. Intussen waarschuwde hij de mensen om een goede levenswijze niet te verwaarlozen en toch voldoende te drinken. Want nierstenen komen vooral voor in gebieden waar een warm en droog klimaat heerst en de mensen vaker het slachtoffer zijn van dehydratatie.

dinsdag 3 februari 2009

Meer slaapproblemen door roken

Een nieuwe studie ondersteunt eerdere onderzoeken dat mensen die roken veel meer slaapproblemen hebben dan degenen die niet roken. Uit deze studie, die in Amerika is gedaan, blijkt dat nicotine zelf de grote schuldige is. Wetenschappers, verbonden aan de John Hopkins universiteit in Baltimore (VS), volgden veertig rokers en veertig niet-rokers. Ze ondervroegen hen over de kwaliteit van hun slaap. Bijna een kwart van de rokers had klachten over de kwaliteit van de nachtrust. Bij niet-rokers bedroeg dit cijfer amper vijf procent. Om de oorzaak te ontdekken werden alle deelnemers gedurende enkele nachten in een slaaplaboratorium gevolgd. Een electroencefalogram (EEG) controleerde o.a. de hersenactiviteit. Uit het onderzoek bleek dat rokers veel meer tijd nodig hadden om in te slapen en dat de duur van de diepe, herstellende rust veel korter was dan bij niet-rokers. Nicotine werd als schuldige aangewezen. Nicotine werkt namelijk stimulerend en verlengt de inslaaptijd, maar verstoort tevens de kwaliteit van de herstellende nachtrust.
Stoppen met roken is dus de beste remedie om alleen al de slaapkwaliteit te verbeteren. Middelen die voor velen een goede hulp kunnen zijn en waarover veel geschreven wordt zijn o.a. Nicorette, Fumexit en de electronische sigaret. Naast methodes als bijvoorbeeld Allen Carr, Powerstop, Prostop en I Quit Smoking.

maandag 2 februari 2009

Welke voeding helpt je om beter te slapen?

Slaapproblemen komen zeer veel voor. Een op de drie volwassenen slaapt slecht. Slecht slapen wordt dikwijls veroorzaakt door stress of angstige spanningen. Het komt er bijgevolg op aan de oorzaak van stress en die angsttoestanden zelf te elimineren. Dit kan door zeer eenvoudige maatregelen te nemen.



Om beter te kunnen slapen gedurende de nachtelijke uren is het verstandig om 's avonds licht verteerbare koolhydraten te eten. Koolhydraten vind je in volkorenbrood, pasta's, aardappelen en andere voeding die uit graan wordt bereid. Eiwitrijke maaltijden kunnen beter als ontbijt worden geconsumeerd. Koolhydraten hebben de bijzondere eigenschap dat ze de productie van serotonine verhogen. Serotonine is een stof die in de hersenen wordt aangemaakt en er voor zorgt dat men zich rustiger gaat voelen. Koolhydraten werken licht slaapverwekkend. Vanzelfsprekend dienen 's avonds geen al te copieuze maaltijden te worden gebruikt. Wie ’s avonds te grote hoeveelheden eet kan 's nachts wakker worden door bijvoorbeeld een overwerkte spijsvertering, maar ook door een plotseling optredend suikertekort (hypoglycemie). Vermijd bovendien gedurende de avonduren koffie, cola en alcohol. Het gebruik van bepaalde theesoorten zoals bijvoorbeeld lindethee en kamillethee doen vaak wonderen. Melk met honing is een aloude bekende om de slaap te kunnen vatten. Melk bevat tryptofaan, een voorloper van serotonine, die er dus voor zorgt dat men zich rustiger gaat voelen.
De natuur biedt nog veel meer zeer effectieve hulpmiddelen om niet alleen de slaap te kunnen vatten, maar ook om lekker door te slapen. Dormiplant van VSM, Escholcin van Fytobell, en Nachtrust van Bional, zijn enkele voorbeelden van plantaardige middelen die goede diensten bewijzen. In Escholcin is een bijzondere plant verwerkt, namelijk Eschscholtzia californica, de Goudpapaver die niet voor niets ook wel ‘Slaapmutsje’ wordt genoemd vanwege zijn gunstige effect op de slaap. Niet alleen bij problemen met het inslapen, maar ook bij het doorslapen.