zondag 19 oktober 2008

Spectaculaire verbetering van gezondheid met eenvoudige maatregelen










Zo helpt u bleekneusjes de winter door

Sommige kinderen sukkelen de hele winter met hun gezondheid. Verkoudheid, griep, keel- en oorontstekingen wisselen elkaar af. Volgens homeopathisch arts dr. Marcel Verheyen hebben veel van deze kinderen één ding gemeen: Een tekort aan mineralen, zoals calcium ('kalk'). Met enkele eenvoudige maatregelen is vaak een spectaculaire verbetering te bereiken.

Onze lichaamscellen hebben bepaalde mineralen nodig om goed te kunnen functioneren. Een tekort aan calcium ('kalk'), magnesium en fosfor heeft bijvoorbeeld een verlaagde weerstand tot gevolg. Volgens waarnemingen van dr. Marcel Verheyen, homeopathisch arts in Leuven, is bij veel kinderen die voortdurend sukkelen met hun gezondheid de mineralenhuishouding in de lichaamscellen verstoord.
Dr. Verheyen zette in een referaat voor de Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie uiteen hoe zo'n mineralentekort kan ontstaan. En hoe met relatief eenvoudige maatregelen een spectaculaire verbetering van de gezondheid kan worden bereikt.


Gevoelig voor kramp
,,Een stoornis in de mineralenhuishouding van de cellen," zo legt dr. Verheyen uit, ,,kan op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door verkeerde voeding, waardoor de ruimte rond de cellen kan verzuren. Er kan ook iets haperen in het transport van calcium- en magnesiumionen via de celwand.
Bij zwakke kinderen is er vaak iets mis met deze mineralenhuishouding. Als gevolg hiervan zien we bij veel van deze kinderen symptomen van 'latente spasmofilie'. Letterlijk vertaald, betekent dit een ‘verborgen of gemaskeerde gevoeligheid voor kramp’. Volgens sommige schattingen heeft maar liefst 80% van alle zwakke kinderen hier last van. Overigens komt dit in meer of mindere mate ook voor bij zo'n 70% van alle volwassenen! Dit is een bijzonder interessant gegeven, want deze ‘latente spasmofilie’ vormt de verklaring van heel wat vage symptomen, zoals vermoeidheid, nervositeit en prikkelbaarheid."

Vermoeidheid en spierpijn
Waaraan kunnen we deze gevoeligheid voor kramp nu herkennen? Dr. Verheyen: ,,Vaak zijn er kriebelingen of krampen in armen of benen. Ook trillen van een ooglid of de mondhoeken kan een teken zijn van een mineralentekort. Andere kenmerken zijn: abnormale vermoeidheid, depressieve neigingen, spierpijn, slapeloosheid, duizeligheid, krampen, overmatige speekselvloed, opgezette amandelen en een verstopte neus. Deze kinderen zien er vaak bleek uit en ze voelen zich meestal moe.
De dokter kan een zogenaamde Cvostek-test doen. Door te kloppen op de wang, op de plek van de trigeminus-zenuw, ontstaat in de meeste gevallen een verkramping van de mond. Zo'n mineralentekort veroorzaakt een veel grotere vatbaarheid voor infecties, zoals griep en verkoudheid. Ook de gevoeligheid van de luchtwegen voor prikkels neemt toe. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld astma-aanvallen makkelijker optreden. Deze kennis kan bijzonder nuttig zijn bij de behandeling van patiënten met aandoeningen van de luchtwegen."

Verbeter opname van mineralen
,,Kinderen die vaak last hebben van keel-, neus- en oorklachten," zo vervolgt de homeopathisch arts, ,,krijgen meestal antibiotica voorgeschreven en dit ondermijnt hun weerstand nog verder. Door echter de behandeling te richten op de werkelijke oorzaak, herstellen ze vaak volledig.”

Belangrijke punten uit de behandeling van dit type kinderen zijn:
1. Schrap alle geraffineerde voeding, in het bijzonder witte suiker en witmeelprodukten.
2. Zet volop kalium- en magnesiumrijke voeding op het menu, zoals veel fruit. Wees daarentegen zeer spaarzaam met zout.
3. Verbeter de opname van mineralen met behulp van Minerabell. Dit middel verbetert niet alleen de opname van mineralen uit de voeding, maar bevat tevens een groot scala aan mineralen in de juiste doses. Daardoor is het middel een welkome aanvulling op de voeding. Minerabell laat zich goed combineren met Echinabell.

Bloedonderzoek niet toereikend
Veel artsen leggen echter niet direct verband tussen een mineralentekort en een zwakke weerstand. Hoe komt dit?

Dr. Verheyen: ,,Een tekort aan mineralen is moeilijk door bloedonderzoek aan te tonen. Ons lichaam heeft namelijk de neiging om tekorten in het bloed voortdurend te compenseren. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat de hoeveelheid calcium in het bloed binnen scherp omlijnde grenzen blijft. Wanneer deze calciumspiegel daalt, wordt er calcium aan de beenderen onttrokken. Daarom is een gebrek aan kalk vrijwel nooit door middel van bloedonderzoek aan te tonen.

Het mineralenevenwicht in de lichaamsvloeistoffen en binnen de cellen wordt geregeld door ingewikkelde processen, waarbij het autonome zenuwstelsel en bepaalde hormonen nauw samenwerken. Wanneer dit evenwicht langdurig is verstoord, doet het lichaam voortdurend pogingen om het te herstellen en mede hierdoor ontstaat de eerder genoemde latente spasmofilie, de gemaskeerde gevoeligheid voor kramp dus.

Wanneer we de behandeling richten op deze oorzaak," zo besluit dr. Verheyen, ,,zijn vooral bij kinderen spectaculaire resultaten te bereiken. Met behulp van de hiervoor genoemde maatregelen zijn al heel wat 'kwakkelkinderen' als herboren najaar en winter doorgekomen!"

Weerstand verhogen of antibiotica?
Kinderen die 'kwakkelen' met hun gezondheid krijgen nogal eens antibiotica voorgeschreven. Artsen die homeopathie of fototherapie (plantengeneeskunde) toepassen, kiezen indien mogelijk voor een andere aanpak. Homeopathisch arts dr. Marcel Verheyen legt uit waarom: ,,Er kleven nogal wat bezwaren aan antibiotica-preparaten. Ik noem er enkele: Het feit dat een kind een infectie oploopt, toont aan dat de lichamelijke afweer op de een of andere manier is verzwakt. Antibiotica gaan bacteriën te lijf, maar dragen niets bij tot het herstel van de verzwakte afweer.

* In feite verkleinen antibiotica-preparaten zelfs de weerstand, omdat ze taken van de natuurlijke afweer overnemen. Hierdoor wordt de in actie gekomen natuurlijke afweer onderbroken.

* De natuurlijke afweer tegen infecties zorgt ervoor dat afvalstoffen, zoals dode cellen en dode bacteriën snel uit het lichaam worden verwijderd. Deze processen worden door het gebruik van antibiotica als het ware 'lamgelegd'. Met als gevolg dat deze afvalstoffen na een infectie langer in het lichaam blijven circuleren.

* Bij herhaalde behandelingen met antibiotica bestaat de mogelijkheid dat de ziekteverwekkers er immuun voor worden. In de praktijk blijken kinderen na verloop van tijd minder goed op dergelijke preparaten te reageren.

* Niet alleen schadelijke micro-organismen worden uit de weg geruimd, ook nuttige bacteriën worden door antibiotica gedood. Of hun werking wordt gestoord, bijvoorbeeld in de darm.

* Niet onvermeld mag blijven dat antibiotica ook nog allergische reacties kunnen oproepen.

Natuurlijk kunnen er zeer ernstige, levensbedreigende situaties zijn, waarin niet valt te ontkomen aan het gebruik van antibiotica. Voor de behandeling van 'kwakkelkinderen' zijn er echter genoeg andere mogelijkheden. Een doeltreffende aanpak dient vooral gericht te zijn op het versterken van de eigen weerstand van het kind."